Kontrolleret genåbning af Hornbæk og Danmark!

by Lotte Lund

Samtlige Folketingets partier blev i går torsdag 7. maj 2020 enige om at gå ind i en kontrolleret genåbning af samfundet. Det er en god nyhed for Danmark, og det er ikke mindst en god nyhed for Hornbæk!

Her får du fuldt indblik i den politiske aftale, som den kontrollerede genåbning hviler på – baseret på pressemeddelelse fra Statsministeriet:

Genåbningen hviler på fem elementer:

 • En offensiv teststrategi med testning både i et sundhedsspor og et samfundsspor, smitteopsporing og isolation af smittede. Der skal gennemføres en repræsentativ testning af befolkningen i faste tidsintervaller og ud fra en klar plan.
 • Brug af værnemidler for at beskytte sårbare grupper.
 • Sundhedsmyndighedernes retningslinjer om fysisk afstand.
 • Sundhedsmyndighedernes retningslinjer om god hygiejne.
 • Undgå superspredning.

Den enkelte virksomhed, der er omfattet af fase 2, kan vurdere, at det ikke er hensigtsmæssigt at lukke op. I den situation vil en virksomhed, der tidligere har været lukket, kunne vælge fortsat at holde lukket og vil efter den gældende ordning derefter modtage op til 80 procent i kompensation for de faste udgifter. I takt med genåbningen af økonomien vil de midlertidige hjælpepakker blive udfaset. Der ligger endnu ikke en politisk aftale om, hvordan og hvornår, det kommer til at ske.

Fra 11. maj 2020:

Fuld åbning af detailhandel: Detailhandlen kan genåbne efter de aftalte retningslinjer. Det gælder også storcentre.

Fra 18. maj 2020:

Restaurations- og caféliv påbegyndes: Restauranter, caféer og lignende kan servere under nærmere bestemte retningslinjer blandt andet vedrørende åbningstid, fysisk afstand m.v.

6.-10. klasser i gang igen: De større børn kommer i skole igen. Kommuner og skoler får lokal fleksibilitet til at tilrettelægge den nærmere organisering inden for de sundhedsfaglige retningslinjer. Det gælder også klubtilbud. Hornbæks skoleleder Simon Svenstrup har allerede meldt ud, at skole er i fuld gang med at forberede de store klassers tilbagevende til skolen.

Undervisning og eksamener med krav om fysisk fremmøde. Desuden åbning af STU, EUD og FGU.

Hjemmearbejde i private virksomheder: Væsentligt flere privatansatte møder fysisk ind på arbejde som normalt. Tjek med din chef.

Åbning for ind- og udlån på biblioteker.

Idræts- og foreningsliv – udendørs: Der kan, under de gældende regler, gennemføres sundhedsmæssigt forsvarlige aktiviteter udendørs.

Folkekirken og trossamfund i gang igen: Kirker og trossamfund aftaler, hvordan åbningen tilrettelægges sundhedsmæssigt forsvarligt.

Afslutning på forløb på efterskoler: Der udarbejdes i samarbejde mellem efterskolerne og sundhedsmyndighederne nærmere retningslinjer, der skal sikre, at smitterisikoen mindskes mest muligt. Desuden skal der sikres en model for, at selvisolation af Covid-19 positive personer og eventuelt deres familie vil kunne opretholdes.

Der åbnes desuden op for professionel idræt uden tilskuere. Zoologisk Haver, hvor gæsterne kan transportere sig selv i bil, vil også få mulighed for at åbne.

Der forberedes også yderligere åbninger fra 8. juni 2020:

 • Forbuddet mod forsamlinger hæves til 30-50. Herunder udmelding om anbefalinger til bryllupfester, konfirmationer m.v.
 • Kultur og aktiviteter. Det drejer sig om museer, teatre, kunsthaller, biografer, akvarier, udendørs forlystelsesparker, øvrige zoologiske haver, botaniske anlæg mv. samt sommeraktiviteter for børn og unge.
 • Offentlig sektor, der er særlig udsat for “sagspukler”.
 • Fuld åbning af offentlige forskningsaktiviteter, der kræver tilstedeværelse.
 • Højskoler m.v.
 • Indendørs idræts- og foreningsliv (for eksempel aftenskoler).

Såfremt udviklingen er mere gunstig end ventet, og de matematiske modeller viser plads til en større genåbning i fase 3, vil følgende blive overvejet:

 • Øget fysisk tilstedeværelse på offentlige arbejdspladser
 • Fuld åbning af DR og TV2

Følgende restriktioner vil blive opretholdt indtil fase 4, som starter primo august:

 • Alle øvrige uddannelser
 • Diskoteker, spillesteder og natteliv
 • Yderligere dele af indendørs sports- og fritidsfaciliteter m.v. (for eksempel fitnesscentre, badelande, legelande og svømmehaller).

Forbuddet mod arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der er flere end 500 personer til stede, fastholdes til minimum 31. august 2020.

Regeringen vil løbende foretage de nødvendige tilpasninger i den offentlige sektor, for eksempel i forhold til forsvar, politi, socialområdet, tilsyn, certifikatkurser mv. Der er behov for, at Arbejdstilsynet og andre offentlige tilsyn og kontrolmyndigheder følger med i takt med genåbningen.

Regeringen er desuden i dialog med vores nabolande omkring den midlertidige grænsekontrol med indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger og vil melde ud omkring dette senest 1. juni 2020.

Corona-krisen er med andre ord ikke ovre. Vi er fortsat en del af en historisk pandemi, der indtil videre har kostet over en kvart million liv. Og tallet fortsætter med at stige globalt, selv om kurven herhjemme er – som vi vist alle har forstået er så vigtigt – fladet ud. I skrivende stund er over 500 døde her i Danmark – over 10.000 er blevet testet Covid-19 positive. En lærer på Hornbæk Skole er testet positiv, men har haft et udramatisk forløb, ifølge skoleleder Simon Svenstrup.

Hele genåbningen hviler altså på, at vi alle, som hver og en af os, stadig har et stort ansvar for at overholde sundhedsmyndighedernes anvisninger for at undgå smittespredning. Ellers risikerer vi, at skulle lukke alt ned igen. Det må bare ikke ske.

Læs hele Statsministeriets aftale om plan for genåbning af Danmark her

Få overblik over pandemien på Johns Hopkins Coronvirus Center hjemmeside her

Denne blog er skrevet uafhængigt af interesser og non-profit af Lotte Lund.

Corona-respons eller andre vigtige budskaber:

Har du brug for at få kommunikeret din virksomheds budskaber ud til store eller små målgrupper, så ring eller skriv til mig. Jeg står klar nu. Jeg har erfaringen og de nødvendige presseværktøjer til at nå igennem til medier og målgrupper i Danmark, Sverige, Norge og engelsksprogede lande.

Det kan også være, at denne tid skal bruges på at lave en strategi, den brochure, hjemmeside eller andet, som der ikke lige har være plads til på grund af travlhed. 

Ring eller skriv nu for en uforpligtende samtale +45-24 24 49 43 eller lolu@lottelund.dk

“Alle har en god historie, der venter på at blive fortalt.” Citat: Lotte Lund.

3 gode grunde til at vælge Lotte Lund Media Lab:

 • Få styr på din kernefortælling og dine målgrupper.
 • Få raffineret dit budskab, så det får gennemslagskraft.
 • Få udviklet konkrete strategier, som skaber værdi for både afsender og modtagere.

Læs mere på Lotte Lund Media Labs hjemmeside her