Hornbæk – de driftige kvinders by

by Lotte Lund

Det er et tilfælde, men det siger alligevel meget om Hornbæk, at næsten alle artikler i den spritnye udgave af Hornbæk Avisen handler om driftige kvinder i Hornbæks handels- og erhvervsliv.

Du kan læse om, at dyrlæge Susanne Holst snart åbner en topprofessionel dyreklinik i den gamle stationsbygning. Her bliver hun nabo til Lotte Gelbjerg, der i påsken åbnede Loppestationen i den anden ende af stationen.

Ejendomsmægler Betina Porsgaard fra Danbolig fortæller om, at der atter er kommet gang i hussalget i Hornbæk. Faktisk har Danbolig haft det bedste år siden finanskrisen.

Der står også kvinder bag tøjbutikkerne Codimu og Boutique Louise, som bliver profileret i denne udgave af Hornbæk Avisen. Boutique Louise klæder kvinderne på inderst inde – med lækkert lingeri. Conny Dixen Munck samler alle de mærker, man ellers skal til Københavns hippe sidegader for at finde i sin hyggelige og lækre butik.

Og sandelig om ikke også det er en kvinde, Ninna Korch, der står for den idylliske cafe Hammermøllen i Hellebæk. Det er næsten Hornbæk.

Ingen i Hornbæk er i tvivl om, at Ilse Jacobsen med sit livsstilsunivers, der i dag er kendt verden over, er en kvinde, der har haft stor betydning for byens udvikling de seneste år.

I Galleriet Hornbæk var der sidste år en udstilling, ”Moderne Kvinder. Modtagelighed. Intuition. Mod.”, der for første gang fik de kvindelige kunstnere i Hornbæk frem i lyset. Galleriet drives også af en kvinde, Susanne Risom.

Og går man ind i brillebutikken møder man en kvindelig optiker. Der er rigtigt mange kvinder, der leverer sundhed og velvære. De er læger, apotekere, yogainstruktører, zoneterapeuter, akupunktører m.m. Man kan få næsten alt til hjemmet i de lækre interiør-butikker ejet af kvinder. Der er knap så overraskende kvindelige damefrisører. Vi har kvindelige bedemænd og benzintanken drives også af en kvinde. Ja, og så har jeg sikkert glem nogen.

Selv et af byens vigtigste strøg, A.R. Friis Vej, er såmænd også opkaldt efter en kvinde. Anna Regina Friis levede fra 1862-1911. I 1886 startede hun pensionatsdrift i lejede lokaler, og i 1895 stod hun for opførelsen af et af Hornbæks første helårspensionater, kaldet Pension Hornbæk. Det lå på hjørnet af A.R. Friis Vej og Kystvej.

Som sagt er det tilfældigt, at kvinderne stort set løber med det hele i dette nummer, men det er da også opløftende.  I USA ser vi for første gang en kvinde, Hillary Clinton, stå stærkt i kampen om at blive den første kvindelige præsident.

Et af Hillarys berømte citater lyder: ”Hvis et land ikke anerkender minoriteters rettigheder og menneskerettigheder, herunder kvinders rettigheder, vil man ikke have den bedst mulige stabilitet og rigdom. Kvinder er den største uudnyttede talentkilde i verden.” Jeg tror, at jeg skriver til Hillary og inviterer hende til at komme en tur til Hornbæk. Her spilder kvinderne i hvert fald ikke deres talenter.

Hornbæk Avisen udgives af Hornbæk Handelsstandsforening og husstandsomdeles i Hornbæk. Du kan også hente et gratis eksemplar i byens forretninger. Artiklerne er skrevet af journalist Lotte Lund.

Læs også alt om Hornbæk Kulturnat den 23. september!!