Opråb fra Matas i Hornbæk: Stop butikstyverierne

by Lotte Lund

dsc_3677

Niels-Erik Sneskjold: Stop butikstyverierne – vi ved, hvem I er! Foto: Susanne Buhl.

Hos Matas i Hornbæk har man oplevet en stigning i butikstyverier i en grad, så det nok er på tide at minde om, at butikstyveri er strafbart, hvis nogen skulle have glemt det. Det gælder uanset om man stjæler en pakke tyggegumme, en læbestift eller en iPad.

Og noget tyder på, at Matas ikke er alene om at føle, at et flere og flere danskere generelt har problemer med at kende forskel på dit og mit. En undersøgelse foretaget af YouGov for Søndagsavisen i 2014 viste, at hver 6. borger i alderen 18-75 år har stjålet i en butik. I gennemsnit anmeldes der 55 butikstyverier om dagen i Danmark.

Definitionen på et butikstyveri er, når en gerningsmand går ind i en forretning i åbningstiden og tager varer og forlader forretningen uden at betale for varerne.

Det var et tyveri i onsdags den 17. februar 2016, der har fået Niels-Erik Sneskjold fra Matas til at komme med et opråb. På denne dag omkring kl. 16.30 ‘glemte’ en kvindelig kunde i Matas at betale for de varer, hun tog med sig.

Og at det var en kvinde passer godt ind i statistikken over butikstyverier. Mænd er ifølge Danmarks Statistik generelt fem-seks gange så kriminelle som kvinder, men når det drejer sig om tyveri brydes mønstret. Næsten hver anden butikstyv er af hunkøn.

Men uanset køn er det i dag næsten umuligt at stjæle uden at blive afsløret, fordi overvågningen er blevet massiv. Det er også tilfældet hos Matas i Hornbæk.

– Gennem tiderne har jeg desværre pågrebet rigtig mange butikstyve i alle aldre på fersk gerning. Ofte er det dog først, når jeg finder tomme emballager, at jeg bliver opmærksom på, at der er blevet stjålet varer. Men med min video-overvågning, som er meget omfattende, finder jeg ALTID frem til den skyldige, siger Niels-Erik Sneskjold fra Matas i Hornbæk.

– Meget ofte bliver jeg temmelig rystet når jeg opdager, hvem tyven er. Husk på, at jeg stort set kender alle mine kunder. Når man stjæler mine varer, er det det samme som at stjæle mine penge ! Efterfølgende vil denne føle sig som jaget vildt, hvis man kommer i MIN butik igen ! Min pointe er, vil man have en ren straffe-attest, så hold fingrene fra det, der ikke er dit på lovlig vis, siger han videre.

Og han har ret. For nogen kan virke nemt at stikke en vare i lommen uden at betale. Men lige så snart man tager noget med ud af en butik uden at betale, er det tyveri, og man kan blive straffet for det.

Ifølge det Kriminalpræventive Råd er det lige meget om man har stjålet en billig eller dyr vare. Butikstyveri bliver ALTID skrevet ind i straffeattesten, og det kan få store konsekvenser for tyvens fremtid.

Straffen for butikstyveri afhænger blandt andet af værdien på den stjålne vare. Stjæler man billigere varer, er straffen som regel en bøde. Stjæler man meget dyre ting, kan man risikere at få fængselsstraf. Det har også en betydning for straffen, hvis man er flere sammen om at stjæle, eller hvis man har stjålet før.

Forretninger, der oplever butikstyveri skal anmelde det skriftligt til det lokale politi på blanketten P105 Anmeldelse om butikstyveri

Forretningen skal ringe 114, hvis gerningsmanden:
• er under 18 år
• er ikke herboende udlænding
• er uden fast bopæl
• ikke er sikkert identificeret

Forretningen bør også ringe 114, når butikstyveriet har et professionelt præg, er af større omfang eller du skønner, at gerningsmanden samtidig har stjålet fra andre forretninger.

Ring 112, hvis gerningsmanden optræder voldeligt eller truende.

Hvis forretningen ikke får varen uskadt tilbage, skal butikken anmelde det til sit forsikringsselskab. Her skal anmeldelsen vedhæftes som dokumentation.

Jeg håber, at jeg om et år, kan skrive en ny blog om et dramatisk fald i butikstyverier i Hornbæk!

 

Hvorfor fylder kvinder så meget i statistikken over butikstyveri i forhold til for eksempel indbrud, som stort set altid begås af mænd?

– Kvinder kommer typisk senere ind i en kriminel løbebane end mænd og tidligere ud igen. Endvidere begår de mestendels kriminalitet, som giver et umiddelbart udbytte. Det hænger antagelig sammen med, at de ikke har det netværk, der skal til for at skaffe sig af med udbyttet fra for eksempel et indbrud i et hus, siger Britta Kyvsgaard, forskningschef i Justitsministeriet.

Men kønsforskellen ved tyveri kan også have noget at gøre med, hvor mange moralske grænser, der skal overskrides.

– Kvinder vil nok oftere kunne sætte sig i offerets sted og for eksempel tænke over, hvem et indbrud mon går ud over, og derfor afholde sig fra indbrud i et privat hjem. Butikstyveri er derimod mere acceptabelt, især fra stormagasiner og lignende. Nogle af de piger, jeg har talt med i forbindelse med en tidligere undersøgelse, sagde, at de aldrig kunne finde på at stjæle fra enkeltpersoner eller fra den lille købmand. Men de opfattede ikke et tyveri i stormagasinet som noget, der ramte nogle personer, siger Britta Kyvsgaard.

(Kilde: Danmarks Statistik)