Hvem er de danske EM-heltinder: Ikke for tøsedrenge!

by Lotte Lund

Til daglig balancerer landsholdspiller Mia Brogaard familie, arbejde og sport. Søndag aften kommer hun til Hornbæk. Foto: Per Kjærbye/fodboldbilleder.dk

Til daglig balancerer landsholdspiller Mia Brogaard familie, arbejde og sport. Søndag aften kommer hun til Hornbæk. Foto: Per Kjærbye/fodboldbilleder.dk

Det var drama på drama på vejen til det danske kvindelandsholds bronzemedaljer ved EM i kvindefodbold i Sverige i juli måned. 4 uafgjorte kampe og et nederlag. I aften søndag den 4. august kl. 20 kan hornbækkerne møde fire af holdets største profiler på Hornbæk Havn i forbindelse med afslutningen på Hornbæk Uge 31, en ny tradition, dedikeret til byens postnummer, 3100. Kom og mød dem, hyld dem og få deres autograf. Alle er velkomne og adgang er gratis.

Formålet med Uge 31 har gennem en uge med et væld af gratis tilbud  inden for sport, sundhed og velvære været at samle både byen og turisterne om en oplevelse af fælleskab.

Lad os lige opsummere landsholdets præstationer ved EM i Sverige. Det blev uafgjort mod Sverige i åbningskampen. I kampen mod Italien tabte Danmark 2-1. Det blev uafgjort mod Finland. Kvartfinalen mod EM-favoritterne endte 1-1 efter forlænget spilletid. Danmark vandt straffesparkskonkurrencenog sendte Danmark videre til semifinalen mod Norge. Den kamp endte også 1-1 efter forlænget spilletid. Men Danmark tabte her straffesparkskonkurrencen til Norge og måtte rejse hjem med en mere end velfortjent bronzemedalje.

– Resultaterne ved EM er typiske for, hvordan kvindefodbolden har udviklet sig de seneste år. Der er ikke nogen ‘nemme’ kampe ved EM længere, siger afgående landholdstræner Kenneth Heiner Møller, der har bragt det danske kvindelandshold i Top-3 i Europa. I denne måned starter han i en nyoprettet stilling med ansvar for talent- og kompetenceudvikling for landstrænere og sportschefer i Team Danmark. Han håber også at få mulighed for at dukke op i Hornbæk i aften.

Herhjemme så undertegnede EM-kampene, der blev transmitteret på Eurosport, sammen med familien. Det var en stor oplevelse.  Selv kommentatoren Claus Vandborg måtte overgive sig. Hans liv var i starten af kampene tydeligvis for kort til kvindefodbold, men som han sagde, så blev det som kampene skred frem ‘ulideligt spændende’. Der var tale om rene, flotte og nervepirrende holdpræstationer, der helt levede op til, hvad mændene leverer i underholdningsværdi og seværdighed.

For alle spillerne på landsholdet gælder, at i modsætning til bedste danske herrespillere, så skal de bedste danske kvindespillere balancere en hverdag ved siden af med børn, familie og arbejde eller studier.

– Det kræver en stor dygtighed at kunne strukturere sin hverdag på den måde, som de danske landsholdskvinder formår. Vi har haft over 100 rejsedage alene i år, siger Kenneth Heiner-Møller.

De fire spillere, der i aften kommer til Hornbæk, spiller til daglig alle på Brøndbys 3F Liga-hold for  kvinder:

MIa Brogaard

Mia Brogaard:

Mia Brogaard er født i 1981 og har spillet 73 kampe for A-landsholdet. Hun er noget særligt, fordi hun er vendt tilbage til landsholdet efter sin barsel. Hun har også arbejde ved siden af sit engagement i fodbolden.

– Mia Brogaard startede som venstre back, men kan med sin tekniske dygtighed og store rutine spille alle pladser på alle hold, siger Kennet Heiner-Møller.

Christina Ørntoft

Christina Ørntoft:

Christina Ørntoft er født i 1985 og har spillet 64 kampe for A-landsholdet. Hun går under kælenavnet ‘Carlos’.

Hun læser kandidat i human fysiologi på Københavns Universitet og er et kendt ansigt i Helsingør. Hun har nemlig arbejdet som træner på Idrætslinjen i Helsingør og har her også blandt andre undervist nogle af Hornbæk og Hellebæks talentfulde fodboldpiger.

Det er lidt af et mirakel, at hun er vendt tilbage til toppen af dansk kvindefodbold, for hele to gange har hun været ude med korsbåndsskader.

– Hendes præstation det sidste halve år har været helt uimodståelig. Vi tvivlede på, om hun kunne komme med til EM, men hendes træningsflid betyder, at hun er en af dem, der er kommet længst på sit talent og sin ekstreme dygtighed. Hun spillede en suveræn slutrunde, og blev velfortjent udpeget som Kampens Bedste Spiller mod Frankrig i kvartfinalen, siger Kenneth Heiner-Møller.

Theresa Nielsen

Theresa Nielsen:

Theresa Nielsen er født i 1986. Hun blev kåret som Årets Spiller i Danmark i 2012. Hun har spillet 62 kampe for A-landsholdet.

Foruden sit arbejde som professionel fodboldspiller, har hun arbejde ved siden af.

Hun er en meget offensiv højre back.

– Hun har et overskud som få og kan løbe solen sort. Hun har udviklet en flot teknisk og taktisk forståelse af rollen som back og spiller på internationalt niveau. Theresa er en person og spiller, som alle gerne vil have på sit hold, siger Kenneth Heiner-Møller.

Stina Lykke Petersen

Stina Lykke Petersen:

Stina Lykke Petersen  er født i 1986. Hun har spillet 25 kampe for A-landsholdet. Foruden sit benhårde træningsprogram, er hun lærervikar på Brøndbyvesterskole, kostvejleder for Herlev Swimteam og kandidatstuderende på Syddansk universitet, hvor hun studerer Idræt og Sundhed.

Stina Lykke Petersen stod i nogle år i skyggen for landsholdets andre 1. målkvinder, men kom med da de andre blev skadet eller stoppede. Derfor har hun ikke så meget landsholdserfaring som de øvrige spillere. Alligevel sluttede hun EM med at komme på UEFAs All Star-hold.

– Hun viste under EM at være meget tydelig i tage straffespark og i det hele taget at kunne bevare roen i svære situationer. Hun har med sine præstationer inden for de sidste to måneder være bedre end nogensinde, og hun kan stadig nå at blive meget bedre. Hun fik chancen til dette EM og hun fik det optimale ud af den, siger Kenneth Heiner-Møller.

Mød op i aften på Hornbæk Havn kl. 20 og vær med til at afslutte en skøn uge.

PROGRAM FOR MOLERÆS – OFFICIEL AFSLUTNING PÅ HORNBÆK UGE 31 (CIRKATIDER):

Kl. 18: Landsholdskvinder ankommer til Hornbæk og spiser middag på Restaurant Strand

Kl. 20: Mobil ‘Uge 31 molebar’ sponsoreret af Restaurant La Vista, Hornbæk Skibshandel, Hornbæk Trælast og tømrermester Kim Lykkegaard åbner på Hornbæk Havn. Der er rabat, hvis du selv medbringer dine champagneglas!! Det er også helt i orden selv at medbringe eventuelle drikkevarer etc. Landsholdskvinderne ankommer på havnen.

KL. 2030: Velkommen ved Lotte Lund.

Kl. 20.35 Hyldest af de danske landsholdskvinder ved Randi Michaelsen, æresmedlem af Hornbæk IF. Hornbæks fodboldpiger overrækker blomster fra Ilse Jacobsen Hornbæk og champagne fra Restaurant La Vista. De fire spillere, Theresa Nielsen, Mia Brogaard, Christina Øyangen og Stina Lykke Petersen skriver autografer.

Kl. 20.50 Ann Christin Mahrt, næstformand i Hornbæk Turistforening og initiativtager til Hornbæk Uge 31, runder ugen af og takker de mange aktive.

Kl. 21.00 Hornbæk Koret synger udvalgte sange inkl. et par fællessange

Kl. 21.11 Solen går ned over Hornbæk. Landsholdskvinderne afslutter aftenen med et glas champagne på Restaurant La Vistas balkon.

Et par links om Hornbæk Uge 31: 

Officiel Hornbæk Uge 31-programside:

http://www.visitnordsjaelland.dk/tellus-product/801242

Link til Facebook-siden Hornbækugen:

https://www.facebook.com/Uge31Hornbaek?filter=3

Politiken: Hornbæk laver en pendant til Tisvildes pendant til Skagen-ugen:

http://politiken.dk/ibyen/nyheder/gadeplan/ECE2030425/hornbaek-laver-en-pendant-til-tisvildes-pendant-til-skagen-ugen/