Få en grinetur i en god sags tjeneste

Raske Hornbæk-børn hjælper med at samle ind til Danske Hospitalsklovne, som Ludo her. Foto: Mathilde Andersson
Raske Hornbæk-børn hjælper med at samle ind til Danske Hospitalsklovne, som Ludo, der arbejder på Hillerød Sygehus. Foto: Mathilde Andersson

I Hornbæk kender de fleste Anja Lytzen og hendes succesfulde legetøjsbutik Lirumlarumleg.dk. Anja er født og opvokset her. Efter nogle år i storbyen gjorde hun som så mange andre yngre hornbækkere og vendte tilbage til fødebyen, da hun skulle stifte familie. I dag er Anja en af Danmarks førende iværksættere, hvilket sidste år blev kronet med prisen som Årets Kvindelige Iværksætter 2010.  På få år og med utrolig flid har hun gjort sin forretning til danskernes foretrukne sted at købe kvalitetslegetøj på nettet. Kunderne er så tilfredse, at de fik Lirumlarumleg.dk stemt ind på en førsteplads som bedste e-handelsvirksomhed i kategorien ‘B2C små virksomheder’. Det er så sejt gået!

Anjas nyeste initiativ handler ikke om hende selv. Det handler om at gøre noget for andre og bruge sin forretning til at tage et socialt ansvar. Derfor har hun fra 1. december lavet en sponsoraftale med Danske Hospitalsklovne. Aftalen går ud på, at hun sælger klovnenæser for 20 kroner og lader beløbet gå ubeskåret videre til organisationen.

Aftalen skal være med til at gøre en forskel for de mere end 60.000 børn, der hvert år indlægges på danske hospitaler. Anja fik øjnene op for hospitalsklovnene og hvordan de kan få syge børn og deres forældre til at smile og grine midt i både skræmmende og ubehagelige oplevelser, da hendes egen søn for nogle år siden var indlagt med lungebetændelse på Hillerød Sygehus.

Danske Hospitalsklovne har siden 2003 eksisteret ud fra grundidéen, at humor letter og fremmer helbredelse. Hvert år sender organisationen mere end 20 hospitalsklovne rundt på danske hospitaler. Danske Hospitalsklovne er desuden ansvarlig for uddannelsen af hospitalsklovne. Foreningen får ingen offentlig støtte og er dermed afhængig af donationer fra private.

Organisationen er inspireret af lægen Patch Adams, som i 1970’erne gjorde oprør mod den kynisme og manglende menneskelighed han mødte blandt sine lægekolleger. Han fik i stedet stor succes med sine patienter ved at tilføre behandlingen sin egen ’medicin’, der bestod i at lave sjov med patienterne og ved lejlighed at iføre sig den røde klovnenæse. Hans historie er kendt af mange fra filmen ’Patch Adams’ med Robin Williams i hovedrollen som Patch.

Jeg har selv været inde og læse om hospitalsklovnene og har mødt Ludo, så jeg er overbevist om deres vigtige rolle i vores sundhedsvæsen, hvor der sjældent er noget at grine af. Jeg har også købt en klovnenæse til mig selv og den nærmeste familie og kan garantere, at der sker noget sjovt, når næsen sættes på. Prøv at tage den på til julefrokost og se om der nogen, der ikke griner. Næppe.

Min drøm er at se hovedgaden i Hornbæk fuld af hornbækkere på juleindkøb iført klovnenæser. Jeg er også sikker på, at den vil klæde både slagteren, bageren og isenkræmmeren og alle de andre handlende.

Det er i øvrigt videnskabeligt bevist, at børn griner af klovnenæser fra de er seks måneder, ligesom forskning viser, at jævnlige grineture ikke kun er godt for humøret, men også for helbredet. Et godt grin og humor frigiver endorfiner, et naturligt smertestillende hormon, der populært kaldes lykkehormonet. Samtidig styrker endorfiner immunforsvaret og sænker blodtrykket samt niveauet af stress hormon i kroppen. Endelig kan det dokumenteres, at børn også lærer bedre, hvis de er trygge og har det sjovt.

Hvis du vil støtte Anjas initiativ og samtidig sikre dig en grinetur i en god sags tjeneste, så klik her:

http://lirumlarumleg.dk

Hvis du vil læse mere om Danske Hospitalsklovne, så klik her:

http://danskehospitalsklovne.dk/forside/

Forfatter Lotte Lund

Jeg er journalist, bosat i Hornbæk på 20. år. Jeg elsker Hornbæk og skriver løbende på bloggen om livet på Danmarks Cool Riviera. Kontakt mig, hvis du har en god historie!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: